ADAB BERBUKA PUASA RAMADHAN

ADAPUN SEBAGIAN DARIPADA ADAB-ADAB BERBUKA PUASA ADALAH :

1. Menyegerakan berbuka apabila sudah masuk waktunya.
Rasulullah bersabda :
"Manusia akan sentiasa berada di dalam kebaikan selagi mereka sentiasa menyegerakan berbuka puasa." (Hadis riwayat al-Bukhari)

2. Berbuka puasa secara sederhana.
Firman Allah سبحانه وتعالی maksudnya :
"Dan makan dan minumlah kamu, dan jangan berlebih-lebihan. Sesungguhnya Dia tidak suka orang yang berlebih-lebihan." (Surah Al-Araf, ayat 31)

3. Berdoa ketika berbuka.
Sabda Rasulullah :
"Sesungguhnya doa yang tidak ditolak bagi orang yang berpuasa itu ialah ketika dia berbuka." (Hadis riwayat Ibn Majah)

4. Berbuka dengan rutab, tamar atau air.
Anas bin Malik رضى الله عنه berkata :
"Rasulullah berbuka puasa sebelum solat (Marghrib) dengan rutab. Jika tiada rutab, baginda akan berbuka dengan tamar dan jika tiada tamar, baginda akan meneguk beberapa teguk air." (Hadis riwayat Imam Al-Tirmizi)

5. Berdoa kepada mereka yang menjamu makanan untuk berbuka.
Berkata Anas رضى الله عنه :
"Baginda pernah datang kepada (rumah) Saad bin Ubadah. Dia menghidangkan roti dan minyak. Baginda pun makan dan bersabda : "Telah berbuka puasa di sisi kamu mereka yang berpuasa, telah makan makanan kamu mereka yang baik dan telah bersholawat ke atas kamu para malaikat." (Riwayat Abu Daud)

6. Bersegera mengerjakan solat Maghrib.
Sabda Rasulullah :
"Apabila seseorang dihidangkan makan malam sedangkan solat (jemaah) telah didirikan, utamakan makan malam. Janganlah seseorang itu tergopoh-gapah menghabiskan makanan itu sehinggalah dia selesai dalam keadaan tenang." (Hadis riwayat al-Bukhari)


Jadikanlah adab-adab ini sebagai kebiasaan kita sehari-hari agar ia mengajar kita untuk menjadi Muslim dan manusia yang lebih baik, di samping menuai pahala yang melimpah-limpah. Aamiin.
.
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم